Skal utvikle nytt visningssenter ved Atlanterhavsveien

Pure Norwegian Seafood har tilsatt Anders Marthinussen – tidligere daglig leder i Kontali Analyse AS – i en ny utviklingsstilling. Den første jobben blir å realisere og videreutvikle det planlagte kunnskaps- og visningssenteret ved Atlanterhavsveien.

- Vi har jobbet i over tre år med å utvikle et nytt kunnskaps- og visningssenter for havbruk tilknyttet vårt oppdrettsanlegg på Gaustad ved Atlanterhavsveien. Anders Marthinussen har de fremste forutsetninger for at dette prosjektet skal realiseres til det beste for oss, laksenæringen og turistnæringen, sier Eldar Arne Henden, daglig leder i Pure Norwegian Seafood AS.

Høyaktuell kompetanse

Marthinussen – som nå er ansatt som CBDO (Chief business development officer) i Pure Norwegian Seafood - er utdannet ved Norges veterinærhøgskole. Han har i over 20 år hatt flere ledende roller i selskap langs hele verdikjeden i oppdrettsnæringen fra rogn til konsument, og kompetansen dekker de fleste områder innen lakseproduksjon. Han kommer fra stillingen som daglig leder i Kontali Analyse AS, som er en global referanse innen sjømatnæringen med betydelige leveranser av beslutningsgrunnlag for det offentlig, organisasjoner, produsenter og leverandører innenfor sjømatnæringen.

Det planlagte visningssenteret skal bygges til glede for både turister og skoleelever, og er tenkt bygd på Sør-Skarvøya ved Atlanterhavsveien. Senteret skal inneholde egen utstilling, kafé, laboratorium, kjøkken og undervisningsrom fordelt på 5-600 kvadratmeter.

Reiselivssjef Torunn Dyrkorn i VisitNordvest mener et nytt visningssenter ved Atlanterhavsveien vil være positivt for reiselivsnæringen. Foto: Jens Lyngstad.

Behov for flere attraksjoner

Atlanterhavsveien er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og besøkes årlig av nærmere en million mennesker. Det gir et godt utgangspunkt for mange besøkende til det nye visningssenteret.

– Atlanterhavsveien er et av de største reiselivsikonene vi har, ikke bare her i regionen, men også i hele landet. Her ser vi at det er et stort potensial for nye attraksjoner og produkter, forteller Torunn Dyrkorn, reiselivssjef i Visit Nordvest. Atlanterhavsveien trekker nærmere en million besøkende hvert eneste år, men mange av dem kjører bare forbi.

– Derfor er det behov for flere produkter som fører til at folk kan stoppe, oppleve noe og dermed bli værende lengre i regionen, mener Dyrkorn.

I tillegg til å formidle kunnskap om havbruk, vil det nye visningssenteret bli en opplevelse for de mange turistene som besøker Atlanterhavsveien hvert år.

Formidler kunnskap om havbruk

På visningssenteret skal elever i både barne- og ungdomskolen få lære mer om havbruk og sjømat, landets nest største eksportartikkel.

– Vi har i lengre tid samarbeidet med blant annet Fræna Videregående skole, både om lærlingplasser og om undervisning. Med tilgang til både laboratorium, kjøkken og undervisningsrom vil det være godt tilrettelagt for å lære mer om havbruk både for yngre og eldre elever. De vil oppleve havbruk på nært hold, og delta i prosjekter som kan gi dem mer kunnskap om en av landets største næringer, sier Henden.

– Pure Norwegian Seafood AS har som ambisjon å produsere verdens beste laks og jeg ser frem til å kunne bidra til dette og i tillegg realisere og etablere en ledende referanse på kunnskapsformidling ved det som kan bli det potensielt mest besøkte visningssenteret i Norge på Atlanterhavsveien, forteller Marthinussen.

Oppdrettsanlegg på Gaustad

Det nye visningssenteret bygges i tilknytning til Pure Norwegian Seafoods oppdrettsanlegg på Gaustad. Her produseres over 1.000 tonn fisk per år, noe som tilsvarer over 50% av kjøttproduksjonen i kommunene Averøy og Hustadvika.

Anlegget ligger noen minutters båttur fra det planlagte visningssenteret på Sør-Skarvøya, og både elever og turister kan være med ut og se hvordan et oppdrettsanlegg drives i praksis.

Verdens dyreste: Balik i Sveits produserer røkt luksus-laks med råvarer fra nordvestlandet, som selges for opptil 6.000 kroner per kilo. Foto: Balik.

Luksus-laks til 6.000 kroner per kilo

Satsingen på kvalitetslaks har blant annet gjort at nordmørsbedriften får levere råvaren til verdens kanskje mest eksklusive lakserøkeri.

- En av våre mer spesielle kunder er Balik, et firma som holder til i Sveits. De kjøper laks fra oss som de røker etter en hemmelig russisk oppskrift, etter sigende fra selveste Tsar Nikolaj. Det ferdige produktet er kanskje den dyreste laksen i verden, og fås kjøpt for opptil 6.000 kroner per kilo. Her snakker vi om ekte luksus-laks, avslutter Henden.

Om Pure Norwegian Seafood

Pure Norwegian Seafood AS i Averøy kommune driver slakteri for laks, regnbueørret og kveite med årlig slaktevolum på ca 10 000 tonn sløyd fisk og omsatte i 2019 for over 500 millioner kroner. Selskapet driver videre med salg og eksport av egenproduserte lakseprodukter samt trading av sjømat fra andre leverandører av laks. Pure Norwegian Seafood AS produserer laks med en konsesjon lokalisert i Hustadvika kommune rett ved Atlanterhavsveien. Selskapet produserer laks og lakseprodukt etter noen av de mest krevende kvalitetsstandarder tilpasset et kresent marked i Europa og Asia.