Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien mellom Molde og Kristiansund er en av landet mest besøkte turistattraksjoner, og besøkes årlig av nærmere en million mennesker. Nå er selskapet Pure Farming fra Averøy klar for å bygge en ny attraksjon langs den berømte veien – til glede for turister og skoleelever.

- Vi har jobbet i over tre år med å utvikle et nytt kunnskaps- og visningssenter for havbruk tilknyttet vårt oppdrettsanlegg på Gaustad ved Atlanterhavsveien. Visningssenteret er tenkt bygd på Sør-Skarvøya, og skal inneholde egen utstilling, kafé, laboratorium, kjøkken og undervisningsrom fordelt på 5-600 kvadratmeter, sier Eldar Arne Henden, daglig leder i Pure Farming.

Se film om det nye visningssenteret lenger ned i saken.

Behov for flere attraksjoner

Atlanterhavsveien er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Det gir et godt utgangspunkt for mange besøkende til det nye visningssenteret.

– Atlanterhavsveien er et av de største reiselivsikonene vi har, ikke bare her i regionen, men også i hele landet. Her ser vi at det er et stort potensiale for nye attraksjoner og produkter, forteller Torunn Dyrkorn, reiselivssjef i Visit Nordvest.

Reiselivssjef Torunn Dyrkorn i VisitNordvest mener et nytt visningssenter ved Atlanterhavsveien vil være positivt for reiselivsnæringen. Foto: Jens Lyngstad.

Atlanterhavsveien trekker nærmere en million besøkende hvert eneste år, men mange av dem kjører bare forbi.

– Derfor er det behov for flere produkter som fører til at folk kan stoppe, oppleve noe og dermed bli værende lengre i regionen, mener Dyrkorn.

Hun får støtte fra administrende direktør Kristian B. Jørgensen i FjordNorge, som i følge nrk.no mener Atlanterhavsveien har et stort potensiale for flere opplevelsesprodukter og mer reiseliv.

I tillegg til å formidle kunnskap om havbruk, vil det nye visningssenteret bli en opplevelse for de mange turistene som besøker Atlanterhavsveien hvert år.

Formidler kunnskap om havbruk

På visningssenteret skal elever i både barne- og ungdomskolen få lære mer om havbruk og sjømat, landets nest største eksportartikkel.

– Vi har i lengre tid samarbeidet med blant annet Fræna Videregående skole, både om lærlingplasser og om undervisning. Med tilgang til både laboratorium, kjøkken og undervisningsrom vil det være godt tilrettelagt for å lære mer om havbruk både for yngre og eldre elever. De vil oppleve havbruk på nært hold, og delta i prosjekter som kan gi dem mer kunnskap om en av landets største næringer, sier Henden.

Se video om visningssenteret ved Atlanterhavsveien

Oppdrettsanlegg på Gaustad

Det nye visningssenteret bygges i tilknytning til Pure Farmings oppdrettsanlegg på Gaustad. Her produseres over 1.000 tonn fisk per år, noe som tilsvarer over 50% av kjøttproduksjonen i kommunene Averøy og Hustadvika.

Anlegget ligger noen minutters båttur fra det planlagte visningssenteret på Sør-Skarvøya. Elever og turister kan være med ut og se hvordan et oppdrettsanlegg drives i praksis.

Ved dette oppdrettsanlegget på Gaustad produseres over 1 million kilo laks per år. Det tilsvarer 50% av all kjøttproduksjon i kommunene Averøy og Hustadvika. Foto: TIBE

Fransk kvalitetsstandard

Med fire generasjoners erfaring og lidenskap for livet i havet, kjenner familiebedriften viktigheten av å leve i pakt med naturen. Fokus på forskning, fiskevelferd og fiskefor av beste kvalitet bidrar til at fisken er en råvare av høyeste kvalitet - med mindre fett, høyere innhold av sunne fettsyrer og bedre konsistens.

– Vi har valgt å satse på kvalitet fremfor kvantitet. For noen år tilbake satte vi i gang et prosjekt sammen med forskere fra Nofima, for å finne ut hva som kreves for å utvikle laks som er spesielt god og egnet for røking. Det var en lærerik prosess som gav oss mye innsikt om viktige detaljer, forteller Henden.

I dag er laksen som vokser opp her på nordvestlandet den eneste norske som er godkjent for den franske kvalitetsstandarden Label Rouge. Franske myndigheter setter strenge krav til hele verdikjeden fra rogn til ferdig produkt, og besøker oss hvert år for å godkjenne fiskevelferd, kvalitetskrav og arbeidsprosesser. I tillegg blindtester et uavhengig smakspanel i Frankrike laksen vår opp mot ordinær laks en gang i året, sier Henden.

Laks fra Pure Farming er som eneste norske godkjent for den franske kvalitetsstandarden Label Rouge.

Luksus-laks til 6.000 kroner per kilo

Satsingen på kvalitetslaks har blant annet gjort at nordmørsbedriften får levere råvaren til verdens kanskje mest eksklusive lakserøkeri.

- En av våre mer spesielle kunder er Balik, et firma som holder til i Sveits. De kjøper laks fra oss som de røker etter en hemmelig russisk oppskrift, etter sigende fra selveste Tsar Nikolaj. Det ferdige produktet er kanskje den dyreste laksen i verden, og fås kjøpt for opptil 6.000 kroner per kilo. Her snakker vi om ekte luksus-laks, avslutter Henden.

Verdens dyreste: Balik i Sveits produserer røkt luksus-laks med råvarer fra nordvestlandet, som selges for opptil 6.000 kroner per kilo. Foto: Balik.